Новата инициатива Sofia Game Night на Гьоте-институт и Game Dev Summit стартира на 3 ноември с богата програма с над 30 събития за компютърни, настолни игри, косплей и др. на 20 локации в целия град.

Първото издание на Sofia Game Night ще се проведе на 3 ноември в София, началото е в 18:00 часа, а краят - отворен. Над 20 локации ще отворят врати с интригуваща програма, посветена на игрите в цялото им разнообразие. Събитието, което се организира от Гьоте-институт България и Game Dev Summit, с генералното партньорство на The Stars Group и партньорството на SafeCharge България, ще предложи многообразие от събития - изложби и изложения, лекции, работилници, cosplay състезание, турнири и артистични изпълнения, както и специални програма за най-малките посетители на Нощта на игрите.

Видеоигри

България е един от най-бързоразвиващите се хъбове за game develоping в региона. Само в София има над 50 компании, които се занимават с компютърни игри. Освен професионалната аудитория от гейминг компании, разработчици и играчи публиката за игри расте все повече и включва геймъри от най-различни поколения. Sofia Game Night е за всички тях, но не само - събитието се обръща и към широката аудитория, която дори не подозира за необятния свят на игрите.

Един от специалните акценти в програмата на Софийската нощ на игрите е второто издание на изложението Games Made in BG, което ще се проведе в Гьоте-институт (ул. „Будапеща“ 1). В него ще бъдат включени повече от 20 разработчици и създатели на видео и настолни игри от България. Посетителите ще могат да играят и на някои от най-интересните проекти, създадени в рамките на Sofia Game Jam и Hardcore Game Jam, част от световната инициатива за създаване на игри - Game Jam.

Гьоте-институт ще бъде и мястото за друго специално събитие от програмата на нощта – музикалния лайв сет Vague Voices. Експерименталният музикален пърформанс на Стефан Бъчваров и Ангел Симитчиев е вдъхновен от музиката и звуците в ранните видео и аркадни игри от 90-те до днес.

Друг акцент в програмата на Sofia Game Night e интерактивната изложба на Гьоте-институт в сътрудничество с ZKM I Център за изкуство и медии, Карлсруе, „Игри и политика“, която ще бъде представена в Галерия Credo Bonum (ул. „Славянска“ 3) между 2 и 22 ноември 2018 г. В изложбата са включени 18 видеоигри, които могат да се играят на място. По художествен и игрови начин игрите се занимават с теми, като медийна критика, миграция, властови отношения, полови роли и милитаризъм.

Програмата на Sofia Game Night, насочена към видеоигри, продължава в бар „Петък“ с турнир по FIFA 19, организиран от ESL и подкрепата на Ozone.bg. Веднага след турнира започва stand-up комедийно шоу на Inside joke Stand Up Comedy на тема компютърни игри и животът на геймърите.

Бар FlipFlop пък ще даде възможност да се докоснем до олдскул игри на ретро компютри с дисково флопи, защото, както добре знаем, „геймингът не е от вчера”, а в Chucky's Coffee & Ride ще можем да видим филма Free to play, проследяващ живота на трима професионални геймъри. В Play Hub: Next Level ще изследваме света на виртуална реалност с последно поколение VR очила.

Настолни игри

В последните години София е не просто един от центровете на индустрията за компютърни игри в региона, но има и все по-активна и вълнуваща сцена за настолни и „офлайн“ игри. В столицата вече има десетки клубове за игри и стаи загадки, много от които ще се включат и в Софийската нощ на игрите на 3 ноември.

Клубовете „Другият замък“, „DaПлейс“, „Mulligan Board Games Club“, „Каркасон“, „Level Up Sofia“, „DiceWideOpen“ и „Абордаж“ ще предложат разнообразни събития – от турнири и състезания до уъркшопове и лекции за това, как всъщност се създава една настолна игра.

Dextrophobia е един от пионерите на все по-популярните в последните години стаи загадки, или т.нар. escape rooms. Специално за Sofia Game Night те ще отворят две от своите стаи („Vol.2“ и „Мъглите на Авалон“) безплатно за посетителите.

Екипите на „Българско имане“, DiceWideOpen и Dextrophobia Rooms пък се обединяват, за да представят интерактивно лайв екшън преживяване, създадено специално за Sofia Game Night – Wild Game Hunt. Участниците ще могат да се впуснат в градско приключение, в което трябва да разрешат загадки, за да се придвижат напред по непознатия маршрут до края, където могат да спечелят и награди.

За феновете на косплея издателство Locus ще предложи косплей надпревара на тема „Играч първи, приготви се“ – бестселъра на Ърнест Клайн. Домакин на събитието ще бъде Sofia Youth Innovation Lab на Асоциацията за развитие на София.

Събитието ще завърши с парти в бар Switch и много hip hop и funky бийтове от MR Endless и DJ Buckshot.

Оцени:
Рейтинг: 5
Тагове:
Най-четени
Всички

Официално можем да мечтаем: Sony с изчерпателна информация за PlayStation 5

152 | 16.04.2019
Още от Play

Capcom се включва в истерията с мини конзолите с уникално предложение (ВИДЕО)

1 | 17.04.2019