Въздигането на смартфона е нещо, което през последното десетилетие ни доведе до съвсем нов начин на живот, може би е довело и до нещо доста неприятно. Според изследване на The Atlantic подрастващите в епохата на смартфоните са по-податливи на депресивни състояния и по-често имат мисли за самоубийство. Авторът Жан М. Туендж посочва групата младежи, родени между 1995 и 2012 година, като поколението iGen. Това са хората, които никога не са живели без интернет връзка и именно те се оказват много по-депресирани от т.нар. Millennials.

Туендж обвинява за това явление смартфоните. Според него част от проблема е, че групата iGen се свързва с приятелите си главно дигитално и колкото повече използват смартфоните си, толкова по-неловко се чувстват при реален и жив контакт с хора. 13-годишно момиче с фалшивото име Атина казва, че има смартфон, откакто е била на 11, и споделя, че „никога не сме имали възможността да опознаем живота без iPad и iPhone. Мисля, че харесваме телефоните си повече, отколкото харесваме хората.“ Това е най-голямата ирония в периода, в който електрониките са царе – свързването с хора 24 часа, 7 дни в седмицата ни води към осъзнаването, че всъщност не ги харесваме.

Статистиките, посочени от The Atlantic, са доста интересни. Осмокласници, които прекарват 10 или повече часа седмично в социалните мрежи, са 56 пъти по-склонни да се чувстват нещастни от други, които ползват по-малко социални мрежи. За тези, които прекарват повече от половината време с приятелите си, е 20% по-малко вероятно да бъдат нещастни. Важното, което трябва да запомнят тези от поколението iGen и техните родители, е че колкото повече време тийнейджърите гледат екрана, толкова по-вероятно е при тях да се появят симптоми на депресия.

Оцени:
Рейтинг: 5
Още от Social

Младото поколение започва все повече да харесва Microsoft

32 | 21.05.2018